.

Math Jokes, Questions and Answers

Try these math questions!

Question: What do you call an angle that's hit a wall?
Answer: A wrecked angle

Lower Elementary:
Question:
Two friends are going to try and earn enough money to buy a video game that costs $30.00 together. If every week, for doing their chores, one friend earns $3.00 and the other friend earns $4.50, how many weeks must they do chores to have enough money to buy the game.

Upper Elementary:
Question: A skee ball player tosses 9 balls that score 30, 20, 40, 20, 30, 20, 30, 10, and 100. The skee ball machine gives tickets equal to 10% of your final score. How many more tickets does he need if he wants a lava lamp that costs 400 tickets?

Middle School:
Question: A particular family’s phone plan gives unlimited minutes and data for $80, but then they pay for each text sent. A family of four decides to have each person pay for each text they send. The mom sent 190 texts, the dad sent 82, the son sent 578, and the daughter texts 1,150. How much did each person have to pay if the total phone bill was $130?

Lower Elementary Answer:
Answer: 4 weeks
Solution: Together, they earn $7.50 a week ($3.00 + $4.50 = $7.50). If we double that, then they earn $15.00 in 2 weeks. If we double that again, then they earn $30.00 in 4 weeks, which is enough to buy the game.

Upper Elementary Answer:
Answer: 370 tickets
Solution: We first need to find how many total points he makes. If we add 30 + 20 + 40 + 20 + 30 + 20 + 30 + 10 + 100, we get 300 points. To find 10% of a number we think, “we have 10 for each 100.” Because the skee ball player scored a 300, 10% of 300 is 30, so he won 30 tickets. To find out how many more tickets he needs, we subtract the tickets he earned from the tickets he needs.
400 – 30 = 370 tickets

Middle School Answer:
Answer: Mom – $4.75, Dad – $2.05, Son – $14.45, Daughter – $28.75
Solution: First, we have to find out how much of the total bill was spent on texts. $130 – $80 = $50 Next, we calculate the total number of texts the family sent. 190 + 82 + 578 + 1,150 = 2,000. Afterward, we find the percent of the texts that each person sent. We do this by dividing each family member’s respective number of texts by the total. Mom’s percent is 190 ÷ 2,000 = 0.095 = 9.5%. Dad’s percent is 82 ÷ 2,000 = 0.041 = 4.1%. The son’s percent is 578 ÷ 2,000 = 0.289 = 28.9%. The daughter’s percent is 1,150 ÷ 2,000 = 0.575 = 57.5%. Finally, we multiply each person’s percent to the total text portion of the bill to know how much each person has to pay. For mom: 0.095 × 50 = $4.75. For dad: 0.041 × 50 = $2.05. For the son: 0.289 × 50 = $14.45. And for the daughter: 0.575 × 50 = $28.75.

Another way to solve this problem is to divide $50 by the total number of texts, 2000. This will give us the cost of each text and from here we multiply by the number of text each person sent

This post is contributed by a community member. The views expressed in this blog are those of the author and do not necessarily reflect those of Patch Media Corporation. Everyone is welcome to submit a post to Patch. If you'd like to post a blog, go here to get started.

Boards

More »
Got a question? Something on your mind? Talk to your community, directly.
Note Article
Just a short thought to get the word out quickly about anything in your neighborhood.
Share something with your neighbors.What's on your mind?What's on your mind?Make an announcement, speak your mind, or sell somethingPost something